Welzijn door vrijwilligerswerk

Nogal wat mensen tussen 60 en 75 jaar oud zijn eenzaam, depressief, of slapen slecht. Zij slikken medicijnen, maar die lossen hun probleem niet op. Daarom is het project Welzijn op Recept ontwikkeld. Huisartsen schrijven een welzijnsarrangement voor aan mensen die geen behandeling nodig hebben. Denk aan een coach, sociale activiteiten zoals samen eten en wandelen, of vrijwilligerswerk. Dit lijkt mij prima als werk en contacten wegvallen.

Invoering AOW 1957
Stel dat we slechts 56 jaar teruggaan in de tijd. De AOW was bedoeld als aanvulling op andere inkomsten. Vanaf 1957 ontvingen bejaarden een bedrag dat te weinig was om van te leven. Pas in 1965 werd het AOW-pensioen opgetrokken tot het sociaal minimum. (Volgens de SVB.) De meeste Nederlandse ouderen hadden kennelijk geen tijd om achter de geraniums te verpieteren. Zij moesten nog werken voor de kost en ontmoetten zo andere mensen.

Aanloop en aanspraak
Tot eind jaren zeventig was aanloop heel normaal. Bij ons kwamen de melkboer, de bakker en de groenteboer vrijwel dagelijks aan de deur. Je zag de schillenboer (met paard en wagen), een Italiaanse ijscoman, handelaren met huishoudelijke artikelen, scharensliepen, collectanten en de aardappelboer regelmatig in de straat. Nu moet je verschrikkelijk veel via internet bestellen, wil je zo vaak aanloop krijgen. Of erg hulpbehoevend zijn. Veel mensen gaan niet meer naar de kerk. Toch missen zij een soort houvast en geborgenheid. Ouderen van 60 tot 75 jaar oud komen meestal uit gezinnen met vijf tot twaalf kinderen. Een deel van hun contacten is weggevallen, om uiteenlopende redenen.

Vrijwilligerswerk als wondermiddel
Vrijwilligerswerk biedt sociale contacten en invulling aan het leven van mensen uit diverse doelgroepen. Vandaar dat beleidsmakers er nu mee dwepen. Voor mij als langdurig werkzoekende is het een nuttig en boeiend tijdverdrijf. De aangeboden klussen voor vrijwilligers inspireren mij meer dan de huidige vacatures voor betaald werk. Maar het is geen wondermiddel. Soms loopt iets niet soepel en eenzame mensen moeten een drempeltje over. Dus kan ik mij voorstellen dat een beetje coaching helpt. Vrijwilligerswerk is toch de overtreffende trap van passief zijn > meedoen > zelf doen.

Kunnen ze de doelgroep voor dat project trouwens verruimen met langdurig werkzoekenden vanaf 45 jaar oud? Ik wandel graag mee en samen na afloop lekker eten, is een uitstekend idee.

Een gedachte over “Welzijn door vrijwilligerswerk

  1. Pingback: Bloemlezing uit de zoekopdrachten op mijn blog – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.