1983 Australië 1985 INXS 1986

Deze week begint de jaarlijkse Top 2000 op radio 2. Dat belooft voor iedereen a trip down memory lane. Als ik een nummer hoor uit 1983, volgt er een kettingreactie. 1983 David Bowie – Let’s dance, met een herkenbare videoclip uit Australië. 1983 is ook Glyfada en een ontmoeting met een Griekse halfgod uit Adelaide.

1983, september. Bij ons is het crisis met hoge werkloosheid, haat en nijd tussen de VS en de USSR, plus zure regen. En daar komen nog 48 kruisraketten bij. In 1983 vertelt de Grieks-Australische halfgod over zijn land. Schitterende natuur, schone lucht, relaxte mensen, ruimte en werk genoeg voor iedereen. En de zon schijnt altijd. Het lijkt verdorie wel het beloofde land.

Wat wist ik toen van Australië? Ik zag een wereldbol met op die plek een zwart gat. Mad Max met Mel Gibson was er opgenomen. Ik dacht dat de skippybal ervandaan kwam. Misschien door Skippy de kangoeroe. Dat was het zo’n beetje. Maar het zaadje was geplant en Oz liet mij niet meer los. Helaas was Australië wel een beetje prijzig om naartoe te reizen. Een vliegticket kostte toen al drie karige maandsalarissen.

1985. Live Aid met vanuit Australië een allereerste blik op een live concert van INXS. Wow, dat klinkt goed!

1986, februari. Ik krijg een nieuwe baan, de crisis is voorbij en ik ga ineens duizend gulden per maand meer verdienen. Als ik aan mijn eerste werkdag begin, is mijn chef er niet vanwege zes weken vakantie in Nieuw-Zeeland. Oké. Het duurt ongeveer één seconde om na te denken en dan is mijn reis naar Australië een feit.

1986, 29 september. Ik ben op rondreis door de oostelijke helft van Australië. Elke dag ergens anders; vandaag in Melbourne, morgen naar Adelaide. En wat lees ik ’s avonds in de krant? 29 & 30 September, INXS, Apollo Stadium Adelaide! Hoe kom ik nog aan een kaartje? Er volgt een half slapeloze nacht en een hele dag in de bus naar Adelaide, 933 kilometer verderop. Ik krijg leuk gezelschap van iemand uit Singapore en een architect uit Perth. Hij doet onderweg voor mij navraag, maar het concert is uitverkocht. Daar laat ik mij toch zeker niet door tegenhouden. Dus ik ga na aankomst ’s avonds gelijk van het busstation naar het hotel, spullen droppen, en hop een taxi in naar het Apollo Stadium buiten het centrum. Met hartkloppingen, dat wel. Blijkt er in Australië helemaal geen zwarte handel in kaartjes te zijn. Krijg nou wat. Maar ik heb een engeltje bij me. Want één van de stoere jongens die ik aanspreek, blijkt een roadie te zijn. En hij geeft mij een backstage kaart, waarmee ik ook het hele concert kan zien.

Ja, laat die Top 2000 maar komen, dat wordt weer volop dagdromen.

Heb jij in de jaren tachtig ook zoiets bijzonders meegemaakt down under? Laat het mij weten. Ik kijk uit naar jouw verhaal.

Een gedachte over “1983 Australië 1985 INXS 1986

  1. Pingback: Muziek voor bij het log (met lijst) – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.