Iedereen is een *s*t*e*r*

Twitter, Facebook, Instagram. Like me, follow me, share my post! Kijk naar mij, zie wat ik doe, lees wie mijn vrienden zijn. Erken mij, waardeer mij, schenk mij jouw onverdeelde aandacht.

‘Het idee dat er altijd iemand is die je ziet, is een diep menselijke behoefte. Het is de bron van betekenis hebben in de wereld. Het oog van God is het oog van de camera geworden.’, Bas Heijne. ‘Als je haar maar goed zit, dan ben je onkwetsbaar.’, Erwin Olaf. ‘Continu zijn we in de weer met narcistisch impression management. (…) Mensen zijn niet meer op zoek naar zichzelf.’, Carl Rohde. Dit zijn wat uitspraken in de VPRO-gids, 51-52, 2013.

Ik ben verlost van Twitter en Facebook en hoef geen façade. Wel voel ik mij vereerd als iemand mijn blog wil volgen. Dan hebben mijn schrijfsels blijkbaar kwaliteit.

Word jij blij van jouw selfies op internet, ga dan gerust je gang. Alleen, wie heeft er aandacht voor, als iedereen vol is van zichzelf? En waarom durven gelovigen nauwelijks hardop te zeggen dat ze wekelijks naar de kerk gaan? Misschien vrezen ze een stormloop als iedereen ontdekt wat daar te halen valt. Een soort heilige graal, in de vorm van aandacht en verbondenheid. Maar wat weet ik daar nou van? Ik kom alleen nog als toerist in de kerk.

6 gedachtes over “Iedereen is een *s*t*e*r*

  1. Henk van Blijderveen

    Ook toevallig: ik ben net thuis van kerkbezoek. En het ging over God zoeken in de stilte. Want zoals je schrijft is stilte en rust vaak ver te zoeken. Het kan vermoeiend zijn om altijd maar mee te moeten in die rusteloze maalstroom van geurvlaggen plaatsen en geliked willen worden.

    Een rustig restant van de zondag en een kalme werkweek gewenst :-),

    Henk

  2. Pingback: Verder kijken dan het eigen ik – Raam Open

  3. Pingback: Een blog als dynamisch dagboek – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.