Verschillende snelheden

Hou jij het allemaal nog bij? Communicatiemiddelen, bedoel ik. We leven in meerdere snelheden tegelijkertijd. Dat vergt soms aanpassingsvermogen.

Leeftijd
Bijna iedereen onder de veertig is met digitale media vergroeid. Bij deze groep gaat alles in de hoogste versnelling. Zie ze maar eens bij te houden. Mensen tussen de veertig en zeventig doen vlijtig hun best om alles te volgen. Sommigen worstelen wel met MS Office. Zij beschouwen mij als een wandelende helpdesk. Ik kan als semi-ouwe taart dus nog prima meekomen. En denk je dat analfabetisme een probleem is? Let dan eens op ouderen met computerangst. Als je iets uitlegt aan bejaarden, moet je vaak terugschakelen naar de al-ler-laag-ste stand.

Flitskapitaal
Onlangs heb ik een paar aandelen verkocht, gewoon via een formulier. Op internet, dat dan weer wel. De verwerking duurde een dag. Wat stelt dit nog voor vergeleken bij de software van effectenhandelaren? Zij programmeren hun digitale aankoop- en verkoopprogramma’s op de milliseconde. Zoef, daar flitst het kapitaal de wereld over.

Communicatie
Verder zie je verschillen in tempo bij mobieltjes. Mijn smartphone gebruik ik om mondeling of via sms iets dringends door te geven. Zoals wanneer er een trein uitvalt en ik later in Driebergen ben. Dan is het handig om via de NS-app te checken hoe laat ik aankom. Helaas, mijn batterij loopt leeg als een gek. Daar hebben al die andere mensen met de nieuwste mobieltjes nou nooit last van.

Apps en gadgets
Ik ben al jaren super tevreden over e-mail. Maar wist je dat een sms hopeloos ouderwets is, en e-mailen helemaal prehistorisch? Dus wil mijn zus dat ik een app download voor iets nieuws. Dat werkt nog sneller. Soms doe ik alleen maar mee omdat ik bang ben dat ik iets heel belangrijks mis. Want wat als U2 weer gaat toeren? Hoe krijg ik nog kaartjes te pakken als iedereen sneller communiceert dan ik? Met nieuwe gadgets ben ik trouwens meestal laat. Dat is best wel fijn eigenlijk. Ik sla ze gewoon over als er tussendoor iets beters komt.

Social media
Een vriendin was eerder enthousiast over Hyves, Facebook, Twitter en nog meer media. Heb ik ook allemaal accounts voor aangemaakt. Maar nu heb ik ze weer gesloten. Alleen over LinkedIn twijfel ik nog. Wie boeit het eigenlijk? Kijk, en daarom behoor ik nog altijd tot de avant garde.

Een gedachte over “Verschillende snelheden

  1. Ingrid van Bouwdijk

    Herkenbaar. Laatst moest ik een nieuwe batterij hebben voor mijn, volgens mijn 11-jarige zoon, mobiel uit het stenen tijdperk, zo’n grijs zwaar ding van Nokia met alleen SMS en bel-functie. De meneer van de winkel leek ergens in de 20, dus ik liet hem mijn mobiel zien en mompelde: dit is vast iets van vóór uw geboorte. Dat bleek nou ook weer overdreven volgens hem.
    Je behoort met mijn buurvrouw van in de 30 tot de avant-garde. Zij heeft ook face-book afgesloten want werd gestoord van al de berichtjes van de vrouwen van de vriendenkring van haar man: “lekker aan de koffie nu”, “wat eten jullie voor toetje vanavond?”, etc.
    Aan de andere kant als je al die nieuwe gadgets overslaat koop je straks als jouw mobiel echt uit elkaar valt weer het allernieuwste, meest energiezuinige supersonische ding wat er bestaat. Blijf je toch ook weer avant-garde.

Reacties zijn gesloten.