Kerstboom

Joepie, het mag weer! Ik heb de kerstboom uit zijn doos gehaald en mooi versierd. Die van mij is super traditioneel en doet niet aan modegrillen. Hij blijft een Engelse klassieker met veel groen, rood en goud. Toch verandert hij voortdurend, maar o zo geleidelijk. Bijna mijn hele levensgeschiedenis hangt er namelijk in.

Kerstboom
De boom zelf is al een fenomeen. Het is een fraaie nepperd van de allerbeste kwaliteit. Sommige bezoekers denken dat hij echt is. Zo natuurgetrouw is hij gemaakt, tot in de ontluikende topjes van zijn takken. Ik heb hem al 21 jaar en daarom is hij nu officieel bestempeld als duurzaam. Een half jaar nadat ik trots eigenaar werd van mijn onderkomen, kwam hij in huis. In een tuincentrum gekocht waar ik samen met mijn vader heen ging. Laat hij nou een bloedhekel hebben aan shoppen. Maar met de juiste aanpak doorstaat hij voor zijn dochter zelfs de héle looproute van een IKEA-zaak.

Nostalgie
De versiering roept zo veel nostalgische beelden op. Een engeltje met ragfijn blauw jurkje uit de jaren zestig. Bij de boom een eenvoudig houten kerststalletje uit begin jaren zeventig. Een paar ballen van een kerstpakket uit de jaren tachtig. Daarna volgde een golf nieuwe aanwinsten. Kerstballen met gouden krulpatronen als op een negentiende-eeuwse luchtballon. En kerstballen met winterlandschapjes in goudstrooisel uit de jaren negentig. Twintig jaar oud, maar dat zijn de mooiste uit de hele collectie.

Familiegeschenken
Met Sinterklaas begon het vaak. Dan kreeg ik van mijn moeder kleine kerstmannetjes of engeltjes voor de boom. En een kindje in een walnotendop. Van mijn zus mooie versiersels van stof en gouddraad uit de Wereldwinkel. Ik heb geen piek maar ornament in de top. Dat lijkt op een juweel voor de hoofdbedekking van een Maharadja.

Kerstpakket van werkgever
Ik heb platte, opengewerkte metalen hangers van een bedrijf waar ik graag kwam. En dure sterren van Swarovski met jaartallen 1997 en 1998 van een andere zaak. Daar bleef ik dus niet zo lang. Daarna kwamen de aandoenlijke geschenkjes uit verantwoorde pakketten. Hangers uit India en Nepal, en de Drie Koningen van een ontwikkelingsorganisatie.

Vakanties
Een doublé-hanger van Jensen met Kerstman, arrenslee en rendieren, aangeschaft op het vliegveld van Reykjavik. Over kerstsfeer gesproken, denk eens aan IJsland. Twee jaar geleden kocht ik in bloedheet Thailand een glimlachend rendier met schaatsjes en een Schotse geruite sjaal. Deze zomer kwam er tijdens een wandeling een witte duif met echte veertjes bij. Tot besluit is er een hanger met Hmong-borduursteekjes van een leverancier. Die ontdekte ik tijdens een vakantie in Vietnam.

Ja, mijn boom roept de nodige herinneringen op. Maar ik vind het vooral bijzonder dat het gezin waarin ik ben opgegroeid, nog compleet is dit jaar.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.