Wereldverbeteraar nieuwe stijl

Voor welvaart en een leefbare wereld kan je het old boys network rustig afschrijven. Ik vestig mijn hoop op twintigers die al jong kiezen voor het algemeen belang. Zij zien invloed eerder als middel dan als doel. Succes meten ze af aan wat zij bereiken voor een betere wereld. Het zijn de jonge leiders en positive disruptors van nu.

Ondernemerskansen
Positive disruptors
zijn mensen die de gevestigde economische orde opschudden. Bijvoorbeeld door producten af te stemmen op behoeften van armen en groepen die niemand anders bereikt. Denk aan microfinanciering voor mensen in vluchtelingen-kampen. Of een elektronische marktplaats via mobieltjes in gebieden waar amper computers zijn.

VNO-NCW
Van mij mogen Nederlandse bedrijven meer mens- en milieuvriendelijke initiatieven financieren. Ze zwemmen namelijk in het geld. Dat had je vast niet gedacht nu de werkloosheid met 500 personen per dag oploopt en iedereen bezuinigt. Maar volgens het Centraal Planbureau zijn de winsten aardig op peil. Dat komt weer door het schrappen van banen en verminderen van investeringen. Bij de vriendjes van VNO-NCW ligt momenteel 162 miljard euro te niksen. Ze hebben het namelijk druk met lobbyen bij de overheid voor hun eigen hachje. Ik denk dat ze vergeten zijn wat ondernemen is.

(Inspiratie dankzij twee artikelen in de Volkskrant van 30 november 2013.)

2 gedachtes over “Wereldverbeteraar nieuwe stijl

 1. Beste Karin,
  Eerlijk gezegd verbaast mij het gebrek aan reacties op allebei onze blog niet zo. Ik heb het idee dat mijn blog voornamelijk geconsumeerd wordt, ik krijg er wel veel reacties over op straat. De meeste mensen die mijn blog lezen, zijn volgens mij mensen uit mijn dorp, familie etc. Die reageren toch liever persoonlijk, Eerlijk gezegd verbaas ik me wel over de groot aantal keren dat mijn blog gelezen wordt. Ik ben er voornamelijk aan begonnen voor mezelf, om scherp te blijven en om gemotiveerd te blijven om te schrijven. Ik heb er eigenlijk niet bij stilgestaan dat het wel eens een redelijk groot publiek zou kunnen trekken.
  Dan de oplossingen voor de werkloosheid. Over eentje zijn we het eens, het beter verdelen van werk. De huidige verdeling is echt heel raar. Dit lijkt me wel een moeilijke oplossing om echt te realiseren. Hoe kun je dit praktisch aanpakken? Daarnaast ben ik voor het minder belasten van arbeid. En het meer belasten van dood kapitaal (geld op de bank) en op milieubelastende activiteiten.
  De reden dat ik het ontslagrecht wil versoepelen is omdat het heeft geleidt tot een gedrocht van een systeem. Bijna niemand wordt meer gewoon in dienst genomen. Werknemers werken steeds vaker gedetacheerd, als uitzendkracht of op zzp-basis, terwijl de aard van de werkzaamheden hier niet om vragen. Hierdoor ontstaat een grote onzekerheid voor die mensen en heeft de goede intentie van de ontslagbescherming totaal zijn doel voorbij geschoten. In Duitsland hebben ze een ander systeem waar je makkelijker ontslagen kan worden (nu kan het in NL ook, maar is het een enorm bureaucratische, ingewikkelde en tijdrovende procedure), die in mijn ogen beter aansluit bij de huidige arbeidsmarkt.
  Ik ben het eens met je bovenstaande blog. Van de meeste bedrijven hoeven we geen wereldverbeterende activiteiten te verwachten, misschien soms een beetje, om het imago op te schroeven. Maar is het niet inherent aan ons systeem? Bedrijven die financieel goed presteren worden krachtig en dit zijn juist de bedrijven die het financieel gewin boven andere belangen plaatsen. Anders waren ze nooit zo kapitaalkrachtig geworden. Het klinkt misschien een beetje cynisch, maar ik heb er weinig vertrouwen in dat dit gaat veranderen. Misschien moeten we de waardevolle ontwikkelingen bij anderen zoeken?

  1. Beste Annemieke,

   Wat mooi dat je buiten je blog om reacties krijgt op wat je schrijft. Ik merk ook wel dat sommige mensen liever persoonlijk reageren. En dat is prima, want zo blijven we allebei scherp.
   Verder zie ik eveneens graag minder belasting op arbeid en meer op (groot) vermogen en milieubelastende activiteiten. De artikelen over het nieuwe boek van de econoom Thomas Piketty zijn je vast niet ontgaan. Wellicht dat zijn visie iets teweeg gaat brengen.
   Wat de oplossingen voor de werkloosheid betreft, zijn er her en der al initiatieven. Zo stimuleert het UWV werkzoekenden om eveneens over de grenzen te kijken. Ik heb bij het UWV wel eens met iemand van EURES gesproken. Voor (ongebonden) jongeren bijvoorbeeld, kan dat een interessante tijdelijke oplossing zijn. Maar er is wel meer nodig dan dit.
   Ik zie waarom voor je een soepeler ontslagrecht bent. De een is bijna rechteloos terwijl de ander (te) goed wordt beschermd. Met het Duitse systeem ben ik helaas niet bekend. Wat er nu in Nederland gebeurt, is dat het aantal flexibele krachten (in allerlei vormen) al jaren toeneemt bij zowel de profit als de non-profit sector. Voor zover ik weet heeft minister Asscher al maatregelen genomen om ontslag minder duur te maken. Waar ik mij zorgen over maak, is dat er voor een groeiende groep werknemers steeds minder is om op terug te vallen. Dit terwijl ‘de opbrengsten’ van ontslagrondes naar een kleine groep aandeelhouders gaan. Zij hebben nauwelijks binding met werknemers of landen. Zolang er niet tegelijkertijd banen bijkomen, zie ik een nog soepeler ontslagrecht als een risico.
   Wat wereldverbeterende activiteiten van bedrijven betreft, ben ik vrij realistisch. De meesten zullen pas veranderen als hun eigen winstmarge in gevaar komt. Zoals bij een dreigend gebrek aan grondstoffen door onzorgvuldige winning daarvan. Een multinational als Unilever is echter al jaren bezig met verduurzaming. Zo is de productie van palmolie in diverse Aziatische landen omstreden en daarin brengt Unilever verbetering. Uit weloverwogen eigenbelang, maar toch. Dit soort reuzen kunnen overheden positief beïnvloeden, aangezien hun omzet soms groter is dan het BNP van een land. Daarnaast heb ik ook hoop dat China een wending zal maken. Althans, dit hou ik mijzelf voor, want anders is het qua milieu en voedselvoorziening snel met ons afgelopen. 😉
   Met vriendelijke groet en succes met de sollicitaties,
   Karin

Reacties zijn gesloten.