Rijke armen

Bij ons ben je arm als je, na aftrek van vaste lasten, te weinig overhoudt voor kleding, huisraad, verjaardagscadeaus, vervoer en sociale activiteiten zoals sport of vakantie. Nederland telde in 2012 1,2 miljoen armen, volgens het CBS. Ik zal er nooit meer aan wennen. Dat we dit armoede noemen, bedoel ik. Begrijp mij goed. Ik benijd niemand die langdurig in de bijstand zit. Maar wat leven bijstandsmoeders hier in weelde vergeleken bij vrouwen die ik elders heb ontmoet.

Hoe is het mogelijk dat doffe ellende zo snel in vergetelheid raakt. Er zijn nog genoeg Nederlanders die de hongerwinter van 1944 in het westen hebben meegemaakt. Iemand die alleen onze welvaartsstaat kent, kan zich moeilijk een beeld vormen van armoede. Ik doe een poging om dit te verduidelijken.

Armoede is …

Dat je nergens veilig bent en niemand kunt vertrouwen.
Dat je schamele, golfplaten eenkamerhuisje zonder water, sanitair, gas of elektriciteit elk moment kan worden platgewalst. Met je bezittingen er nog in. Gewoon omdat een corrupte ambtenaar zich door een projectontwikkelaar laat omkopen en jij niet bestaat.
Dat je het adembenemend stinkende hurktoilet met duizend buren moet delen.
Dat je als vrouw ’s nachts niet naar dat toilet durft, hoe nodig je ook moet. Want mannen kunnen met je doen wat ze willen. Jij bent toch volkomen rechteloos.
Dat je geen maandverband kunt kopen en trouwens ook geen medicijn. Al verloopt een bevalling nog zo slecht, zonder geld kom jij het ziekenhuis niet in.
Dat je dagelijks twee uur heen en terug loopt naar de rotonde, waar je met handwerk een paar centen verdient. Je loopt door modder en stof, en ademt de godganse dag zeer giftige uitlaatgassen in. Beweging genoeg, dus voor jou geen sportclub. Vakantie? Wat is dat?
Dat jij en je kinderen regelmatig honger hebben.
Dat je in de slechtste periodes zo weinig eten hebt, dat je baby hersenbeschadiging oploopt.
Dat je geen geld hebt voor het verplichte schooluniform. Dus gaan jouw kinderen niet naar de ‘gratis’ school. Waar het onderwijs overigens zo beroerd is, dat ze er toch weinig leren.
Dat je man er niet meer tegen kan en elk nacht dronken en gewelddadig wordt. Woon je toevallig in India, dan wil hij dat jij je nier verpatst om een tv te kunnen kopen.
Dat je nicht met haar drie kinderen bij jou intrekt. Zij hadden het thuis nog slechter.
Dat je man jou en je kinderen volkomen berooid in de steek laat. Zoek het maar uit.
Dat de ‘huisbaas’ na een week huurachterstand jullie uit je schamele hutje verjaagt.

Armoede is regelmatig in gevaar verkeren, doffe ellende, nauwelijks kansen hebben, totaal rechteloos zijn. Volgens mij dan. Gelukkig zijn steeds minder mensen zo extreem arm. Zij moeten leven van 1,25 dollar per dag. In 2010 waren dat er wereldwijd nog maar 1,2 miljard. Wij zijn nog lang niet zo diep gezakt.

3 gedachtes over “Rijke armen

  1. Pingback: Wereldwijd sociaal vangnet | Raam open

  2. Pingback: Vluchtelingenbeleid: input voor de EU-migratietop – Raam Open

  3. Pingback: De afbraak van mijn vroegpensioen – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.