Sharia voor bankmedewerkers

Minister Dijsselbloem wil de bonussen voor bankmedewerkers wettelijk beperken. Perverse beloningsprikkels worden wereldwijd gezien als een oorzaak van de financiële crisis. De Nederlandse Vereniging van Banken vindt een nieuwe wet onnodig. Zij komt met een geijkte reactie: Slechts 2% van de 90.000 bankmedewerkers in Nederland ontvangt een variabele beloning van 20% of meer. Het betreft vooral specialisten die zo schaars zijn dat banken wel een dergelijk bedrag moeten betalen.

Wat specialisten doen
Tja, arme banken. Ik ben wel benieuwd wat die specialisten precies doen. Zijn het super handige computernerds die voor veilig internetbankieren zorgen? Of zijn zij juist degenen die onnavolgbare financiële constructies bedenken? Constructies waarmee de rijkste 2% op aarde zich verder verrijkt en de overige 98% in de ellende stort. Ik vermoed het laatste.

Islamitisch bankieren
Ik ben een groot voorstander van eenvoud in financiële producten. De buurvrouw en ik willen begrijpen wat voor diensten wij eigenlijk kopen. Misschien moeten we maar Islamitisch gaan bankieren. De basisregels zijn heel inzichtelijk:

  • Het is verboden om rente te heffen. Je mag wel beleggen en delen in de winst.
  • Bepaalde vermogensbezittingen zijn qua investering niet toegestaan. Denk aan alcohol, pornografie, wapenindustrie, en verboden voedsel zoals varkensvlees.
  • Er is een verbod op gokken. Daarom mag je ook geen derivaten gebruiken om risico’s af te dekken.
  • De algemene sharia-regels voor contracten moeten gelden. Het is verboden de sharia te omzeilen door middel van kunstmatige constructies.

Ik vermoed dat de sharia-regels voor contracten aanmerkelijk sympathieker zijn dan de sharia-regels voor vrouwen. In dat geval kan ik best met deze vorm van bankieren leven.

Bronnen: NRC.nl en Wikipedia.

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.