De impact van een reis

Soms zijn er van die momenten. Momenten en gebeurtenissen waarvan je direct weet dat je leven daarna nooit meer hetzelfde zal zijn. Ook al kan je de reikwijdte van de impact nog niet overzien. Een ontmoeting, een beslissende keuze in je carrière, een verlies, een reis. Bij mij kwam alles tegelijk in 1990. Een tijdelijke werkopdracht liep af. Mijn relatie brak. Ik besloot een al geplande reis door te zetten. En onderweg ontmoette ik twintigers die net als ik bezig waren met essentiële levensvragen.

Van mijn langere reizen is die uit 1990 altijd een ondergeschoven kindje geweest. Het lyrische enthousiasme tijdens vorige reizen was er af. Ik ging terug naar een land waar ik waanzinnig goede herinneringen aan had, en dat is altijd linke soep. Ik had pijn in mijn hart. En ik moest weer richting zoeken voor mijn leven.

Nu, 23 jaar later, lees ik het dagboek over die reis door Australië en Nieuw-Zeeland voor het eerst. Het is een openbaring. Ook is het heerlijk om met de kennis van nu terug te kijken. Want de concrete wensen die ik toen had, zijn tot in de kleinste details uitgekomen.