Blanke kameleon met hoofddoek

Het is makkelijk praten over racisme als je er zelf geen last van hebt. Als westerse blanke krijg je wereldwijd het voordeel van de twijfel. Met een kleurtje op je huid, ziet de wereld er anders uit. Onwetendheid, gebrekkige communicatie en angst leiden snel tot onbegrip. En onbekend maakt onbemind. Denk en handel je op basis van vooroordelen, dan is de kans op discriminatie groot.

Kameleon
Persoonlijk heb ik hoegenaamd geen ervaring met racisme. In het buitenland word ik zelden voor Nederlandse aangezien. Soms ben ik daar best blij om. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan een museum over de onafhankelijkheid in Indonesië. Mensen uit het Midden-Oosten hebben vaak moeite om mijn herkomst in te schatten. Joden zien mij als iemand van hun eigen volk. Vrijdag vroeg een Turkse vrouw in Den Haag of ik wel Nederlands ben. Wellicht komt dit door mijn smaak, die een beetje Italiaans-Arabisch is. Op plaatsen waar ik een hoofddoek moet dragen, is de verwarring helemaal compleet.

Onafhankelijkheidsdag
Slechts één keer heb ik mij zeer ongemakkelijk gevoeld met mijn blanke huid. In Afrika is die niet te verbergen. Zelfs niet onder een dikke laag Zwarte Pieten smeer. Ik was in de hoofdstad van Kenia tijdens Onafhankelijkheidsdag. Mensen zien op straat niet dat ik geen Engelse ben. En dus geen relatie met de voormalige koloniale overheerser heb. Helaas weten politici uitstekend hoe je vijandbeelden kunt creëren. Voor zover ze het zelf niet bedachten, hebben ze dat wel geleerd van de koloniale machten. Je kunt er zo fijn de aandacht voor je eigen wanbeleid mee verschuiven naar die andere bevolkingsgroep.

Vraagje
In Afrika en Azië werden veel landen tussen 1945 – 1965 onafhankelijk. Dat roept bij mij toch een vraag op. Want waarom word ik in sommige landen aangekeken op wandaden waar ik vanwege mijn leeftijd onmogelijk mee te maken kon hebben?

3 gedachtes over “Blanke kameleon met hoofddoek

  1. Peter Mesker

    Het aankijken op kan met veel verschillende zaken te maken: aard van het beestje, sommige mensen koesteren een probleem. Politiek kan het bij machthebbers nuttig zijn een vijandbeeld te creëren of te handhaven. Eigen ervaring 20 jaar geleden met twee rechters uit resp. Kenia en Oeganda: mijn vrouw vroeg aan hen of zij een wrok koesterden tegen de koloniale overheersers van vroeger. Zij lachten en zeiden dat zij die tijd niet hadden meegemaakt en er dus niet mee zaten. Andere Afrikanen (wel allemaal hoogopgeleid) die wij intussen ontmoetten hadden ook nul issues.

    1. Dank voor je reactie. Je schept ruimte voor een andere kijk op zaken. Het mooiste is als je de direct betrokkenen naar hun mening kan vragen. Wel ben ik van Kenianen gewend dat zij niet snel het achterste van hun tong laten zien zodra het persoonlijk wordt. De reacties die jij en je vrouw kregen, geven in elk geval aan dat ze liever vooruit dan achteruit kijken. Gelijk hebben ze.

  2. Pingback: Zwart wit genuanceerd – Raam Open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.