Zoutstress

Volgens de huisarts kan een beetje minder zout geen kwaad. Zucht. Leefde ik maar in het stenen tijdperk. Toen was het leven tenminste nog simpel. Je rukte gewoon een paar wortels en knollen uit de grond. Je plukte wat sappige blaadjes van struiken. Je verzamelde zaden, noten en pitjes. En als prehistorisch organisatie-talent stuurde je je vent op jacht. Die kwam tegen het eind van de middag met zijn maten weer moe maar voldaan thuis. Zij brachten dan een lekkere zwijnenbout mee. Vervolgens ging hij met zijn makkers gezellig een kampvuurtje stoken. Dan zette jij er een groente-met-knollen stoofpotje bij. Het was misschien een beetje stug, taai en smakeloos. Maar je kreeg er tenminste geen hoge bloeddruk van. Dat bedoel ik nou.

Moet je nu eens zien. We hollen, rennen, vliegen om de trein te halen, maar sprinten eerst nog even naar de kinderopvang en daarna langs de super om de bestelling van de webwinkel terug te brengen. Dan gaan we de hele dag stressen met deadlines, presentaties, vergaderingen en meer van die ongein. Tussendoor werken we even snel iets uit de kantine naar binnen. Uitgeput rennen we in omgekeerde volgorde weer naar huis (maar dan doen we boodschappen in plaats van dat pakje van die webwinkel wegbrengen), oh, en de kinderen niet vergeten op te halen. Hijg, hijg, puf, puf. Zo en dan schuiven we de AH-maaltijd in de magnetron. Ja, je moet toch wat als je nog voor 19.00 uur wil eten omdat je man zo weer naar voetbaltraining moet. Helemaal fout.

Dat eten bedoel ik. Want in werkelijk alles wat door commerciële partijen is bereid, zit véél te veel zout. (En vet, en suiker, en nog meer vage ellende.) Dat doen producenten en restaurants omdat ze er namelijk zo leuk mee kunnen verdienen.

Ik wil minder zout (en suiker) in brood, beleg, vlees, zongedroogde tomaatjes in olijfolie, magnetronmaaltijden, chips, ijs, koekjes, toetjes, gebak, patatjes speciaal, knabbelstengels, kant-en-klare soep, snoep, kant-en-klare sausjes, en in alle gerechten op de menukaart van restaurants. Zout is het strooisel van prutsers. Haal het zout weg en een matige kok valt gelijk door de mand. Laat de voedselindustrie producten op smaak brengen met kruiden, specerijen en ander lekkers. Het kost een beetje meer, maar het is veel gezonder.

Wist je trouwens dat planten last kunnen hebben van zoutstress? Zo nee: zie internet. 😉

2 gedachtes over “Zoutstress

  1. Pingback: Slank door slim suikergebruik | Raam open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.