Nieuwe banen voor 685.000 werkzoekenden

Er zijn nu circa 91.000 vacatures beschikbaar voor ruim 685.000 werkzoekenden. Ook groeit het aantal zzp’ers dat onvoldoende opdrachten heeft. Hoe komt de arbeidsmarkt weer in beweging? In juni presenteerde het ministerie van SZW een sectorplan vol ideeën. Ik heb nog een paar aanvullende suggesties.

Alternatieve export en import
Is er al eens gedacht aan ‘export’ van Nederlanders? Het klinkt een beetje vreemd. Toch doet China dit al jaren met eigen vaklieden. Mik op behoeften aan vakkennis in andere landen en maak het Nederlanders makkelijk om na enige jaren terug te keren.
Huisvesting, pensioen- en arbeidsongeschiktheids­verzekeringen zijn nu hindernissen. De overheid kan duurzame innovatie extra stimuleren. Er zijn vast nog kansen in opkomende economieën. Wat ‘import’ betreft: zie de laatste alinea van Gelukzoekers in een meritocratie met een suggestie voor werving van kansrijke immigranten.

Focus op kernactiviteiten
Niet meer, maar juist minder ‘productie’ per werknemer lijkt misschien een dwaas plan. Veel Nederlanders werken zich echter een slag in de rondte. Een aantal werknemers krijgt vervolgens een burn-out. Wat is de persoonlijke, maatschappelijke en economische prijs hiervan? Schrap alle onzin uit hun werkpakket. Zoals situaties waarin werknemers computersystemen moeten dienen, in plaats van omgekeerd. En wees alert op managers die weinig oog hebben voor de kwaliteiten van hun team. Managers met psychopathische trekjes kunnen de werksfeer enorm verzieken. Met een rationele, betrokken benadering kom je verder. Dan kan iedereen efficiënter werken, en blijft de kernproductie gewoon gelijk. Creëer extra werkgelegenheid met de vrijkomende middelen en de cirkel is rond.

Ommekeer en recycling van ideeën
Inmiddels kijkt de regering ook naar het stimuleren van onshoring. Dat is het terughalen van fabriekswerk dat eerder naar Azië werd overgeheveld. Dit kan banen scheppen voor laag­geschoolden, die nu aan de kant staan. We kunnen ook arbeidsintensieve werkgelegen­heids­projecten van stal halen. Een eeuw geleden was het Central Park zo’n project. Ze hebben er in New York nog elke dag plezier van. Tot besluit een idee voor herverdeling uit de jaren tachtig. Ik zie graag meer vacatures voor parttime banen.

3 gedachtes over “Nieuwe banen voor 685.000 werkzoekenden

  1. Hoi Ingrid,
   Helemaal mee eens, alles hangt met alles samen. Die recente ontwikkeling van onshoring boeit mij wel en ik kom er nog op terug. Zo zie ik graag dat onze arbeidsmarkt verbetert, maar tegelijkertijd zit ik niet te wachten op het eindeloos najagen van economische groei. Er moet toch een betere balans te bereiken zijn.
   Even iets anders, had jij al gehoord van Voice of Africa’s Future? Zie http://www.africayouth2015.org/
   Groetjes,
   Karin

 1. Pingback: Onze toekomstige economie | Raam open

Reageren mag

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.